Antagen av Brf Balneums styrelse den 13 januari 2021
__________________________________________________________________
I Sverige anmäls varje dag 50 fall av våld i nära relation. Våldet sker ofta i hemmet – platsen som borde vara den allra tryggaste. I Sverige beräknar Rädda Barnen att var tionde barn lever i hem med våld.
Våld i nära relation klassas som ett globalt folkhälsoproblem. Nationella trygghetsundersökningar visar att de allra flesta som utsätts för våld i nära relation inte anmäler förövaren. Många lever därför med våld varje dag.
Eftersom våldet sker i hemmet, bakom stängda dörrar, så krävs det något annat än de verktyg samhället har i dag för att arbeta mot våldet. Huskurage är ett sådant verktyg.
Med Huskurage i bostadshuset vet utsatta att de kan få hjälp, och de som utsätter vet att de inte får fortsätta utöva våldet med andras tysta godkännande.
De vet det eftersom grannarna kommer att agera vid oro för att någon far illa. Grannarna vet att med en dörrknackning och ett telefonsamtal kan de stoppa det pågående våldet och förhoppningsvis minska det fortsättningsvis.
Forskning visar att de som utsätts vågar göra mer motstånd om de vet att hjälp finns att få. De kommer alltså att våga göra större motstånd – sådant som hörs och syns – om de vet att grannar kommer till deras undsättning.
Vi vill vara en förening där vi bryr oss om varandra och gör det svårt för den som utövar våld i nära relation. Därför uppmuntrar vi till Huskurage. Det kan till exempel handla om:
- Att etablera kontakt och förtroende genom att säga hej till grannar när vi möts.
- Att knacka på när du hör bråk eller vid oro för våld. Om det känns tryggare, ta hjälp av andra grannar.
- Att kontakta polisen om det är en akut eller hotfull situation.
- Att göra en orosanmälan till socialtjänsten vid misstanke om att barn far illa.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är snällt att bry sig.
Läs mer om Huskurage.